Blog – moji hobiji pa to…

by Rok D.

Blog – moji hobiji pa to… - by Rok D.

Šolski krogi

Takoj zjutraj je bilo jasno, da bo treba del dneva preživeti na zraku – aja ne samo na zraku, ampak tudi v zraku 😉 Z drugimi besedami, zunaj je bil sonce, nič megle, nič oblakov – šajba pa to. Za povrh mi je pa crknil še disk na laptopu in ostal sem brez osnovnega orodja za delo. “Še dobro da v letalu ne rabim laptopa” sem si rekel in jo odrinil “v rahlem drncu” proti Brniku (ta stavk je tko mal za ful ha ha).

Po samostojni najavi leta sem šel naredit pregled letala pred poletom. Letalo je bilo tokrat parkirano zraven pisarne – hecn občutek ko naredis dva koraka in že si pri letalu. Ob tem sem se spomnil, da imam blizu doma letališče. Do njega bi se dal gladko peš pridt. Samo “k sreči” da je premajhno za GA. O tem kdaj drugič pa to…

Na “breifingu” sem se podrobno spoznal s šolskim krogom. Šolski krog v letalstvu veliko pomeni. Ni to neki krog, ki se ga dela samo takrat ko se šolaš, ampak se ga uporablja pri vzletih in pristankih. Primer: vedno se v neki fazi vključiš v takoimenovani šolski krog in pristaneš. Poznamo leve in desne šolske kroge. V mojem primeru sva delala desne šolske kroge, glej primer na sliki:

Je bil pa letališče precej “busy” in sem moral večrat orbitirat (30 stopinski zavoj in krožit – mi že kr gre) na tretjem zavoju preden so naju spustili v pristanek. V tem času sem uspel tudi vklopit GPS. Dobro da komunikacija še ni v moji domeni, ker je imel inštruktor (Anže) precej dela z stolpom ufff to me zdej čaka. Naredila sva 5 vzletov in pristankov. Pristanek mi je počasi jasen kako naj bi izgledal, ga bo pa treba še fajn natrenirat. Pri vzletu pa še vedno mal vijugam po stezi in prej bi se že lahko dvignil od steze…itd. To je zdej treba čimveč letet, da dobim taprav občutek pa to (hmmm se že mal ponavljam ane – sam je res, vam rečem – ga morš čutit – “gaga”).

Bil sem pa prvič sproščen in navdušen nad vajo. Veliko vlogo pri tem definitivno igra inštruktor (Anže), ki mi zna vse moje napake predstaviti na razumljiv način. Spoznal sem tudi, da je imeti dva inštruktorja super zadeva. Vsak ima svoj pristop, jaz pa poizkušam od obeh izvleči največ pa to…

Category: Uncategorized

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*